Lilla söta Fröken


Minen du gör när du måste skotta efter nattjobb

Status: Trött. Lite tillbaka på dålig sömn igen, vilket är synd. Jag har sovit ganska bra den senaste tiden men nu börjar det gå åt fel håll igen. Och så ligger en förkylning i limbo mellan att bryta ut och försvinna. Den verkar inte kunna bestämma sig vart den ska ta vägen vilket är frustrerande då jag inte vet om kroppen är redo för gymmet eller inte. Måndagsnatten fick jag göra i Örebro på grund av olika anledningar. Och det blev en långtråkig natt. På grund av vädret var det inställda tåg så man fick vänta i timmar på tågen som väl kom. Och jag är inga bra på det. Blir så rastlös och uttråkad att det kryper i kroppen. Jag vill göra något. Tror jag gick W på nerverna, i alla fall lite grann  När jag kom hem sen så skottade jag (igen), fast bara vid vägen och grinden. Resten orkade jag inte ta tag i. 

Ridning: Igår var det byte av häst. Tyvärr hade K ramlat av sin häst under eftermiddagen och skadat sig illa så hon hade inte oss. Jag fick först Nikolaj, en helt  ny häst (ponny?) för mig. Men då J fick Fröken, som han hade haft omgången innan och verkligen inte ville ha igen. Det var ångest, illamående och allt möjligt negativt, så fick han byta häst. (Det var för övrigt inte K som valt hästar åt oss denna gång). Han fick ta Nikolaj och jag fick ta Fröken istället. Inte mig emot, Fröken är helt ny för mig också. Har bara sett henne på lektion och visste att hon var pigg och lätt stressad. Men jag lät inte det påverka utan satt upp med ett blankt papper. Och jodå, visst hade hon energi den damen. Det kändes på en gång. Hon hade dessutom inte gått lektionen innan så all hennes energi fanns där. Jag kände mig fram med henne och kom ganska snabbt på att hon reagerar bra på rösten. Man får inte bli hård i handen och ta henne i tyglarna för att bromsa eller så, då slänger hon upp huvudet och stressar iväg i en rusning. Så mycket säte och röst med många förhållningar (typ hela tiden). Hela lektionen lät jag ”Såååååja”, ”Luuuugn”, ”Ptroooo”, ”Braaaaa”, ”Duuuuktig”. Alltid med en lugn röst och förhållningar. Hon lyssnade väldigt bra på det i skritt och trav. Lektionen var dressyr, kanon första start. Mycket voltarbete. Lite skänkelvikning. Och då Fröken inte är utbildad direkt (hon är en travare i grunden) så förstår hon inte vad man vill. Jag fick tänka snett igenom mer än skänkelvikning, och ibland gick hon faktiskt i en snarlik skänkelvikning. Jätteduktig tjej!  Hon har svårt för höger varv, att böja sig åt höger. Travare går ju alltid i vänster varv. Så att ställa henne åt höger är än så länge ganska omöjligt. Man försöker men hon blir frustrerad när hon inte förstår vad man vill och då slänger hon med huvudet och börjar öka farten. Då gäller det att man själv är lugn, håller händerna lågt, pratar med henne och även kanske bryter av till skritt tills hon lugnat sig. Hon tenderar även att tagga till när hon vet vad som väntar. Som i övningen med skänkelvikningen. Redan i hörnet taggade hon till, började öka farten och slänga med huvudet då jag inte ville släppa iväg henne. För att bryta det mönstret och få henne lugn la jag en volt i hörnet så hon tappade fokuset på bommen som markerade övningen, då gick ”skänkelvikningen” riktigt bra. Ett litet knep jag lärde mig fort. Vi gjorde knappt något galopp alls. På slutet, de sista minuterna, gjorde vi galopp. Här är ännu en sak som Fröken har svårt. Som travare är ju galopp inte en gångart dom ska gå i så hon har svårt för att fatta galopp. Hon rusar in i den mer än fattar den. Vilket man så här i början får ha överseende med. Hon det går fort sen. Hon har inte orken och styrkan att hålla ihop sig. Och även där får man ha överseende. Att hon ens tar galopp är något man får berömma henne för. Hon och jag tog tre fattningar tillsammans. Valde att ta rygg på en annan häst som draghjälp i att få igång henne, och det fungerade bra. Sen fick hon galoppera kanske ett halvt till ett helt varv innan jag bröt av för att sen ta en ny fattning. Just för att träna henne. Men efter varje galopp så var hon stressad och jag fick lugna ner henne innan en ny fattning kunde tas. Därav att det bara blev tre fattningar. Jag är väldigt nöjd med lektionen och Fröken är en väldigt trevlig tjej. Hon var inte så svettig efteråt, som hon varit tidigare lektionen. Om det beror på att hon inte jobbade lika hårt eller inte var så stressad kan jag inte svara på. Mem jag tror det beror på att hon inte stressade upp sig så. Stressade hästar svettar mycket. Och alla andra, inklusive ridläraren, sa att hon såg så lugn ut och inte alls stressad. Vilket bara är positivt. Ridläraren sa till och med att det var kul att se henne så lugn. Det kommer bli spännande att ha henne (förhoppningsvis) tre gånger till. 

Nimbus: Tycker det är kallt ute. Nu på morgonen är det 12-13 minus ute och han vill hellre vara inne. Så en inne dag idag. Ingen promenad tänker jag tvinga på honom när det är så här kallt. Han må ha täcke men tassarna fryser och några skor har vi inte. Så vi håller oss inomhus och myser i soffan. Dom andra hundarna har inga problem med det heller. 

Det här inlägget postades i - Nimbus, Allmänt, Foto&Film, Ridning. Bokmärk permalänken.