Jaktdag

Jakt3

I ett svagt ögonblick gick jag med på att följa med mannen ut och jaga. Kan säga att jag ångrade det valet när larmet gick på morgonen och sovmorgon var helt otänkbart. Vad skönt det hade varit att bara burra ner sig under täcket och fortsätta sova. Och kylan ute sen gjorde det inte trevligare att följa med ut. Burr! Kallt och blåsigt. Lager på lager gällde och att hålla sig i rörelse. Efter att jaktlaget bestämt vem som skulle vart så åkte vi ut till vårt pass för första såten. Jippie…. stå och vänta, tyst och stilla. Inte bara var det kallt, det var tråkigt också. Det hände inte mycket. Vi såg en räv och en hjort. Hörde lite skall men no, no action. Ett skott brann av på ett annat pass, så någon annan i jaktlaget fick action. I alla fall lite. En hjort blev det. Mannen, som för dagen var jaktledare och hade kärran, fick åka och hämta upp hjorten. På vägen till samlingsplatsen såg vi älg som vi stannade och smög på. Det var i alla fall lite roligt. Tyvärr var det fel djur, en ko och kalv. Laget hade bara en tjur kvar att skjuta. Så dom fick springa iväg. Svårt att få bild på dom med alla träd i vägen och enbart mobilen som kamera.

Jakt2
Jakt1

Liten kaffe/frukost paus följde sen med ny plan för nästa såt. Pass skyttar bestämde sina pass i tur ordning och iväg bar det igen. Denna gång fick jag och mannen gå med hund. Minna hade äran att få komma ut (Cleo var iväg med svärfar på annan jaktmark). Halsband, pejl och munkorg på, då hon är för het och biter djuren annars, och iväg med henne. Efter knatade vi in i snårig skog. Ganska tidigt kom vi på gris. Vinden var fel så Minna missade den men jag hann se den innan den for iväg. Inget kort hanns med. Vi knallade vidare. Över stock och sten, runt granar och ris. Minna sprang lite hit och dit. Höll sig nära oss av en anledning maken inte förstår. Men hon blev bättre med tiden och sökte sig längre och längre bort. Det bästa hittills för årets jakt. Får väl hoppas att hon skärper till sig och sköter sig bättre från och med nu. Efter en stund vilket fall så fick hon kontakt med troligen gris. Hon skällde och sprang runt, men grisarna tryckte och gömde sig innan dom sen smög iväg (gissar vi på då vi inte såg eller hörde dom). Det var väl den action vi hade i den såten.

Jakt4

Däremot hade andra lite action. En hund hade ställt en älgkalv. En liten rackare och diskussion kom om den skulle skjutas eller inte. Fyra gubbar tittade och diskuterade. Maken ringde runt och kollade av om det var okej att skjuta den ifall han bedömde att det behövdes. Så vi tog oss genom skogen fram till älgkalven och alla karlar. Kalven i sig såg kolugn ut. Stod och mumsade lite löv med hunden som sprang runt den och skällde. Bedömningen gjordes att kalven fick leva. Den må varit liten, men den var frisk och hälsosam. Däremot var det en annan sak att fånga in hunden som inte ville bli kopplad. När kalven sen sprang iväg blev det att följa efter för att försöka få in hunden. Det lyckades tillslut. Väl tillbaka på samlingsplatsen blev det grillad korv till mat.

Jakt5

Sista såten för dagen följde efter mat. Och ännu ett pass för oss. I ett torn denna gång så möjligheten att röra på sig var inte stor. Frös som skrutt och försökte hålla igång blodcirkulationen bäst jag kunde. Lättare knäböj, axelrullningar och liknande för att hålla igång lite och inte helt frysa ihop. Ett rådjur såg vi, lite skall hördes, men det var allt. Usch vad tråkigt. Förstår inte hur man kan vara pass skytt. Det är ju så tråkigt. Att gå med Minna var ganska kul vilket fall. Dels fick man röra på sig och därmed hålla värmen uppe. Men man fick ju se lite mer och vara med om lite mer med att smyga fram till eventuella grisar. Även om det inte hände något. Men helt klart roligare än att stå på pass. Pass är inget för mig. Usch och blä.

Namnlös

Det här inlägget postades i Allmänt, Foto&Film, Vilddjuren. Bokmärk permalänken.