Så varmt!

fälthoppning

Ridning: Eftersom jag jobbade tisdagsnatten så var min ridlärare schysst och lät mig få hoppa in i gruppen innan min ordinarie, med en förvarning att dom inte ligger på samma nivå som mig. Det visste jag redan om. Jag var bara glad att få rida, även om passet blev bra mycket lättare än vad det brukar vara. Så jag hängde på när dom fick träna på fältsits och trepunktsits, att sitta på rätt sittben och byta sittben. Försökte jobba med Totte och få ihop honom men han är inte lätt, och ute på fältet var det mer energi än annars. Vi fick sen hoppa lite stockar av den lägre varianten. Gjorde inte mig så mycket, det var roligt ändå och jag hade ingen väst på mig. Det var ju en apvarm kväll och svetten rann av att bara trava en minut. Men en själglad jag som red och som sen skyndade hem för att duscha och åka till jobbet.

valplektion6

Nimbus: Sjätte lektionen för prinsen idag. Efter den vanliga repetitionen från förra veckan fortsatte vi med att börja med hanteringsträning. Det var många småövningar idag, som vi såklart ska fortsätta träna på hemma.
Övning 1: Träna på att se beröring som positivt. Även förebyggande vid inkallning när hunden behöver kopplas.
– Säga ”Pass på”, ta i halsbandet, belöna och släppa.

Övning 2: Lära hunden att när halsband tas/kopplet kortas ska man lugna ner sig och sätta/lägga sig. Bra att kunna vid möten om hunden blir överexalterad.
– Steg 1: Ta halsband/korta kopplet, locka ner i sitt, belöna och släpp.
– Steg 2: Ta halsband/korta kopplet, vänta ut sitt, belöna och släpp.
– Steg 3: Ta halsband/korta kopplet, locka ner i ligg, belöna och släpp.
– Steg 4: Godis tas bort och belöningen blir att hunden släpps/kopplet blir slakt. Promenaden fortsätter efter fri ord.
I längden ska man kunna ta i halsbandet/kopplet och hunden ska sätta sig. Vid fortsatt hållande ska den lägga sig (om man vill just det). Sen släpper man och ger fri ord när man är redo att gå vidare.

Övning 3: Hantering. Kropp, öron, klor etc.
Godis ska ligga i en skål, framför hunden, den ska låta den vara.
-Liggande, inför ex. kloklippning: Få hunden att lägga sig. Belöna lite från sidan så hunden tippar över på skinkan. Fortsätt belöna från sidan mer och mer så hunden hamnar på sidan. Om hunden tillåter kan man hjälpa till med en hand mot kroppen.
– Stående, om man vill det för kloklippning: Belöna stående. Böj benet bakåt, inte framåt, belöna.
Börja med att träna beröring, innan kloklippning ens kommer på tal. Börja med att lägga en hand på hunden (när den ligger på sidan), belöna och ta bort handen. Fortsätt sen med att stryka handen längs kroppen, belöna och ta bort handen. Succesivt öka med att känna ner för ett ben, belöna och ta bort handen. Känn mellan tår, längs ryggen, magen. Hela tiden belöna innan handen tas bort. Rycker hunden undan t.ex. benet tar man bort handen, ingen belöning såklart, och börjar om men stannar handen lite tidigare (innan den punkt hunden började rycka undan) belöna och ta bort handen.

Övning 4: Mun.
Öva att frivilligt erbjuda mun och nos för undersökning.
Kupad hand. Hunden ska lägga haken i din hand.
– Steg 1: Visa kupad hand. När hunden tittar på handen, belöna vid den kupade handen.
– Steg 2: När hunden nosar på handen, belöna vid den kupade handen.
– Steg 3: Haken i handen, belöna.
– Steg 4: Bort med godiset.
Klohand (som ett upp och ner vänt U ) Hunden ska lägga nosryggen mellan tummen och pekfingret.
– Samma träning som med kupad hand.

Nimbus var jätteduktig idag. Han lyckades t.o.m. med klohanden. Vi ska öva massor på det här, då kloklippning är bökigt här hemma.

Namnlös

Det här inlägget postades i - Nimbus, - Valp, Foto&Film, Ridning, Träning, Vilddjuren. Bokmärk permalänken.