Valpkurs, lektion 4

IMG_2240

Fjärde gången och halvvägs genom kursen. Tänk att vi redan kommit halvvägs! Vad fort det har gått. Vädret bjöd även denna gången på en lektion utomhus i gräset. Skönt att vi inte är tvingade att vara inomhus utan att vi kan vara ute om vädret inbjuder till det. Även om det blir fler distraktioner utomhus. Speciellt idag. Det var fåglar som knallade i gräset en bit bort och dom fann Nimbus väldigt intressanta. Dom skulle han stirra stint på, med kopplet sträckt och att matte pratade struntade han fullkomligt i. Tack och lov flög dom snart iväg och jag fick tillbaka hans fokus. Som vanligt började vi med att repetera förra veckans övningar med Stå och Följsamhet. Vi fick sedan lite ytterligare hjälp med att förbättra stå och ta ett steg längre fram i övningen; Ord-Tom hand en liten bit framför nosen- Beröm och belöna (om hunden ställde sig upp) Då jag inte haft så mycket tid, eller ork, för att träna då veckan varit full av jobb så trodde jag inte att det skulle fungera för Nimbus. Att det skulle gå för fort och han skulle misslyckas. Döm till min förvåning när min prins ställer sig upp! Så sjukt nöjd och stolt över honom.

IMG_2238

Vi fortsatte sedan med att utöka följsamheten. Här blev det svårt för Nimbus som var så distraherad av gräset och dom andra runt omkring. Vi skulle röra oss runt. Stanna. Byta riktning. Öka eller sänka tempot. Allt utan att göra ett ljud för att träna hunden på att ha fokus på oss och självmant märka av en förändring. Varje gång hunden reagerade självmant, innan kopplet sträckts, skulle vi berömma och belöna. Kan säga att Nimbus inte var en stjärna här.
”Varför bry sig att matte går till vänster när maskrosen här luktar intressant.”
”Stanna? Vadå stanna? Det är ju en bit skräp i gräset där borta jag vill till.”
”Oh?! En kompis går där. Måste stå och stirra. Har jag en matte som gått framåt?”
Vi har mycket att träna på här.

IMG_2252

Avslutade med att träna på att ett slakt koppel är ett bra koppel. Kopplet i ena handen sträcker ut det tills det blir spänt. Så fort hunden gör minsta lilla som gör kopplet slakt (hur lite det än är) berömma och belöna. Godiset skulle ges vid handen som höll i kopplet. Och vår blick skulle ligga på vår koppelhand, så vi inte fick en ögonkontakt och därmed låste hunden med att se på oss istället för att lätta kopplet. Här var min pojke däremot duktigare. Han lärde sig snabbt att om han rörde sig lite mot handen som höll i kopplet fick han godis. Däremot var det något han fullkomligen glömde bort när vi gick tillbaka till bilen lol Men så har jag sett många basenji ägare säga att just denna ras är svår att träna in slakt koppel. Har med urhundsbiten eller något att göra. We’ll see. Vi får träna på det och så får vi se om det går att minska ner dragandet viss del eller helt och hållet. Tur han är liten, det gör inte ont eller så i mig när han drar som det gör med dom andra, stora, hundarna.

 Namnlös

Det här inlägget postades i - Nimbus, - Valp, Foto&Film, Träning. Bokmärk permalänken.