En tripp tillsammans

Förvarning, långt inlägg med mycket bilder.

Krakow 1

Tidigt i måndags morse klev man upp för att fara iväg till Arlanda. Jag och maken skulle iväg på en resa tillsammans, bara han och jag, den första på 9år (sedan bröllopsresan). Vi tog en kortare, 3nätters tripp till Polen och staden Kraków. Jag kan rekommendera Kraków. En väldigt fin stad med mycket historia, trevliga människor, god mat och en hel del ställen att besöka om man vill. Vi bodde på Hotell Ester i Kazimierz, som är de gamla judiska kvarteren, ca. 15 min från Stare Miasto’s centrum (gamla stan) och inte långt ifrån Wawel slottet.

Krakow 2 stanKrakow 3 stan

Vi gick en hel del i gamla stan och vilket fall jag kollade mer än gärna på de gamla byggnaderna vi passerade. Runt hela gamla stan låg en park, förr var det en mur där som skyddade stan men den revs ner och en park anlades. Parken gjorde det lätt att veta när man lämnade gamla stan. Det fanns en hel drös med häst och vagn som tog en på en tur runt i stan. Vi åkte inte med i en sån. Inte så förtjust i idén att åka runt där hästarna enbart går på asfalt, även om dom hade annorlunda skor, i trä (?) ovanpå de vanliga hästskorna i metall.

Krakow 4 stanKrakow 5 stan

Däremot åkte vi med i en golfbil som tog oss runt Kraków, man fick välja mellan tre olika områden (en eller alla tre) så fick man se och höra historia. Vi valde en väldigt bra golfbil med väldigt trevliga, och kunniga, killar i. Hotellet i sig var trevligt, litet och rart. Även om både jag och maken önskade andra kuddar. Man hade två, en pytteliten och en megastor. Ingen som fungerade bra att sova på. Men! Jag hade ett badkar och där låg jag mer än gärna i varje dag!

Krakow 6 A

Såklart besökte vi Auschwitz I och Auschwitz II Birkenau. Jag har länge velat besöka och se dom och nu har jag gjort det. Man har sett en hel del, dokumentärer och liknande, läst en hel del, men ändå har man inte fått uppfattning om just hur stora de var. Speciellt Birkenau, det var enormt! Bara ena halvan var väl 1×1 km minst.

Krakow 8 AKrakow 9 A

På Auschwitz, som ligger ca. 1tim från Kraków, fick vi se dokument från lägret, judarnas tillhörigheter som inte hann bli förstörda som resväskor, glasögon, koppar, rakborstar, skoputs, skor (runt 40.000!st), hur deras sovplatser såg ut, en enorm mängd hår, främst kvinnohår, som rakades av. Att nazisterna tyckte att det skulle användas till ex. sockor är… nasty….

Krakow 7 AKrakow 10 A

Fick även se väggen där de sköts ihjäl, galgen, vi fick även gå in i en gaskammare och krematorium. Som användes under andra världskriget! Det var en mäktig känsla att gå runt på Auschwitz. Man fick en bättre förståelse för hur hemskt det verkligen var. Att det där ens har skett är… overkligt.

Krakow 12 B

Birkenau, 3km från Auschwitz, var inte lika intakt. Där förstörde nazisterna mycket innan dom flydde där ifrån. Gaskamrarna sprängdes, baracker eldades ner. Men omfattningen, storleken, kan man fortfarande se. Mängder av grunder till otaliga baracker, taggtrådsstängsel, resterna av gaskamrarna, tegelbaracker fanns fortfarande kvar.

Krakow 11 BKrakow 13 B

Den väl kända tågrälsen var där. Den kilometer långa sträckan som dom fick gå från tågvagn till döden. Ofattbart. Vid slutet av rälsen, där den största gaskammaren låg, finns nu ett minnesmonument. Bredvid den ligger resterna av gaskammaren. Den enorma som tog upp till 1500 personer åt gången. Vi såg en tågvagn, bevarad från kriget, som användes till att frakta folk. Inte alls stor men där tryckte dom in många.

Krakow 14 B

Vi fick gå in i en barack, allt var bevarat från kriget (enbart taket som lagts om) och överlevare har berättat att det var bäst att ligga i mitten. De som låg längst ner fick sova i lera när det regnade och de som låg högst upp frös hela vintern. Varje barack hade en kamin för värme, men dom fick inget kol att elda. Så… grejen med kaminen blev liksom lite onödig då. Och på den tiden var vintrarna tuffa med -20-30 och massor med snö. Stackars människor! Jag frös i alla mina kläder och dom hade ju bara tunna arbetskläder. Huga…

Krakow 15 Mat 1

När jag är i ett annat land provar jag gärna deras mat. Pizza, hamburgare och sånt finns ju överallt. Det kan jag ju äta här hemma utan problem. Precis som i Thailand, då jag testade olika thai rätter, så provade jag lite polska och judiska rätter när jag var där.

Krakow 17 Mat 3

Mycket kål i deras meny (inte min favorit) men jag testade några grejer. Dels Pierogi, jättemumsiga, och traditionell polsk soppa i bröd (vars namn jag inte kommer ihåg) med ägg och korv. Den var riktigt god och värmande efter en kall förmiddag på stan. Tänk om man kunde göra en sån hemma…?

Krakow 16 Mat 2

Hittade även en äppelöl på två restauranger. Haha, en Somersby (vanligen cider) fast öl. Det var en svag ton av öl så den kunde jag dricka utan problem. Första ölen jag kan säga va god. Hahahahaha! Frukostbuffén på hotellet var inte lika dignande som de jag varit med om förut. Men jag kunde vilket fall äta mig mätt och jag åt mer än jag normalt gör. Som sig bör på hotell.

Krakow 18 Salt 1

Sista turisttrippen tog vi till saltgruvan Kopalnia Soli i Wieliczka, ca. 10km från Kraków. Vi fick börja med att gå i en trappa våning efter våning tills vi kom ner på 65m djup. Sen började vandringen genom gångarna. Första halvan var mycket historia, om hur de jobbade, verktygen, när de började med häst och hur dom fick ner de stackars hästarna.

Krakow 20 Salt 3

Hur dom gjorde för  att bli av med vattnet och så vidare. Ju längre ner vi kom desto mer blev det skulpterat. Statyer, golv, figurer. Otroligt fascinerande att se. Stora salar, ett där det skett ett bungyjump, ett där de lyft med luftballong (!), kapell.

Krakow 19 Salt 2

Det största, snyggaste och det som verkligen var ett WOW var stora, Saint Kinga’s Chapel. Där sista måltiden finns skulpterat på väggen, bebisen Jesus, en påve, altare, flera stora saltkristall kronor. I den salen har det hållits bröllop, kungligheter har varit där. Det var super tjusigt, och vilket jobb att skulptera allt det där. I salt!

Krakow 21 Salt 3

Nere på 135m djup var vi klara, men det finns ytterligare sex våningar till dom inte är turistplatser (än). Med en hiss kom vi upp till ytan på 40s. Vi slapp ta trapporna som skulle vara över 800 stycken! Take that Kvarntorpstrappan!

20170420_142002

Torsdag gick flyget hem igen. Och såklart, det skulle inte vara en resa för mig utan att säkerhetskontrollen piper -en- gång. Vilket den gjorde på Krakóws flygplats på hemresan. Fick en bodycheck och provtagning av knark/krut på händerna. Inget hittades, duh, men jag fick genomgå det ändå. Såklart. Jag börjar förvänta mig det nu varje gång, hah.

Namnlös

Det här inlägget postades i Allmänt, Foto&Film, Resor. Bokmärk permalänken.